Buna, vizitator! [ Inregistrare | Autentificare

Capela Elisabeta singura biserică ortodoxă din România construită în stil italian

| Stiri |

Ctitorita de regina Elisabeta pe 24 aprilie 1870 în incinta Azilului de copii orfani Elena Doamna Capela Elisabeta singura biserica ortodoxa din România construita în stil italianCapela Elisabeta a fost sfințită în anul 1875. Proiectul capelei a fost realizat de arhitectul Carol Benisch (Castelul Peleș, Catedrala Sf. Petru și Pavel din Constanta) ca o combinație de neoclasicism cu influente bizantine și romantice, cu elemente inspirate din Bazilica Sfântul Petru din Roma, aflata la Vatican.

Astfel Capela Sfânta ElisabetaCapela Sfânta Elisabeta este singura biserica ortodoxă din România construita în stil italian.
Cupola bisericii Capela Elisabeta cu reprezentarea lui Iisus Hristos PantocratorCupola bisericii cu reprezentarea lui Iisus Hristos Pantocrator conține inscripția: Doamne Doamne cată din cer și vezi și cercetează via aceasta pe care a sădit-o dreapta ta și o desăvârșește pe ea. Proiectul de restaurare a fost preluat de Oficiul Național al Monumentelor Istorice. In ziua de 7 aprilie 2004 a avut loc sfințirea noii turle a capeleinoii turle a capelei.
Catapeteasma pe care putem remarca o minunata pictura cu Cina cea de Taina Catapeteasma și stranele au fost sculptate de Karl Storck.
Ritualul botezului practicat prin cufundarea bebelușului în cristelnița cu apa sfințităRitualul botezului practicat prin cufundarea bebelușului în cristelnița este urmata de sfințirea pruncului în fata altaruluiîn fata altarului

Pictura interioară a fost realizată de către marele pictor clasic român, Gheorghe Tattarescu, în ulei și tempera.

Capela Elisabeta este localizata în curtea din interiorul Facultății de Psihologie și Științele Educației din București, în imediata apropiere de Palatul Cotroceni.

Ea servește din 23 februarie 2010 ca Paraclis Universitar pentru pastorația studenților cazați în căminele studențești Leu și Panduri.

În tradiția ortodoxă, botezul include trei scufundări complete în cristelniţa umplută cu apă sfințită. Fiecare scufundare pentru Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

 

Vezi clip

Nu sunt etichete

1994 numar total de afisari, 1 azi

  

Lasa un raspuns

Trebuie sa fi autentificat pentru a putea comenta.

1da.ro ofera gratuit filme noi desene animate stiri anunturi utile

jocuri educationale. animație. retete culinare. desene de colorat online. oportunitati locale universale. divertismet. cartoons. pentru toate varstele.