Buna, vizitator! [ Inregistrare | Autentificare

Mormântul lui Iisus din Nazareth

Mormântul lui Iisus din Nazareth

Descriere

La mormântul lui Iisus din Nazareth ne este prezentată venirea celor trei Marii care spun că sunt „familia lui”. Anterior Zerah merge la romani și cere ca mormântul să fie păzit de o gardă romană.
 

Distribuția

Robert Powell: Iisus din Nazareth
Anne Bancroft: Maria Magdalena
Ian Holm: Zerah
 

Dialoguri cu imagini

ROMAN: Mormântul a fost deja pregătit de un membru de seamă al credinței voastre care nu vrea să i se știe numele. Ponțiu Pilat și-a dat acordul înainte de a se întoarce în Cezareea. ZERAH: Da. Dar tu nu înțelegi. ROMAN: De ce-aș înțelege? ZERAH: Este de mare însemnătate pentru noi să știm unde se află acest mormânt.

Este de mare însemnătate pentru noi să știm unde se află acest mormânt.

ROMAN: Cu tot respectul, de ce are așa mare însemnătate? Omul este mort. ZERAH: Dacă tot ai adus vorba, au fost niște zvonuri cum că acest Isus va învia din morți. ROMAN: Și tu crezi asta? ZERAH: Nu! Dar au izbutit să-i convingă pe superstițioși. Ucenicii Săi ar putea scoate în ascuns trupul din mormânt și ar putea să spună că au fost martori că a înviat. Ar putea, așadar, să fie păzit mormântul? ROMAN: Nu vă împiedică nimeni să-l păziți! ZERAH: Așa este, dar ar trebui să-l păziți voi, romanii! ROMAN: De ce? ZERAH: Dacă am pune străjile noastre de la Templu, ucenicii Săi ar spune că s-a ridicat într-adevăr din morți, dar că dușmanii Lui tăgăduiesc asta. ROMAN: Ce fel de om ești tu…? Pot să întreb? Moartea Lui nu-ți este de ajuns? ZERAH: Îmi închipui că dacă procurorul ar fi aici, mi-ar da dreptate când spun că acest Isus ar putea fi mult mai primejdios acum că este mort. De aceea, aș fi îndatorat dacă lucrurile s-ar putea aranja. ROMAN: Prea bine, atunci. Vom pune o gardă romană.
ROMAN: Hei! Stați! Cine sunteți? Unde vă duceți?
MARIA MAGDALENA: Suntem familia lui Iisus din Nazaret care zace aici.

Suntem familia lui Isus din Nazaret care zace aici.

ROMAN: Și ce doriți? MARIA MAGDALENA: Să intrăm în mormânt. ROMAN: De ce? MARIA MAGDALENA: Să-I ungem trupul. Să-I ducem o pânză curată de în, ierburi și mirodenii. Așa e obiceiul nostru. ROMAN: De ce n-ați făcut asta când L-ați adus aici? MARIA: Era începutul Sabatului. Nu le-am putut cumpăra. ROMAN: Voi ce ziceți? ROMAN: Sunt doar trei femei. Lasă-le să intre. ROMAN: Cred că nu-i nici o problemă. E nevoie de o armată să dea piatra aia la o parte. Bine, atunci. Să mergem cu toții! Dar o să ne trebuiască ajutoare. Hei, Lentulus, trezește-te! Vino cu noi! Marcus, tu păzește podul! De-abia aștept să plecăm de aici înapoi în Roma.
BĂRBAT: Unde vă duceți? Pentru ce căutați între cei morți pe Cel ce este viu? Isus nu e acolo.

Pentru ce căutați între cei morți pe Cel ce este viu? Isus nu e acolo.

ROMAN: Veniți! MARIA: Isus nu e aici. ROMAN: Ești sigur? Jur pe Jupiter, Hercule și Marte! Da, da, ați stat treji toată noaptea și nu v-ați mișcat de acolo. Așa e! Am avut ordine stricte. N-a fost nimeni la mormânt. Și preoții aceia iudei au fost cu noi tot timpul. Atunci cine a dat piatra la o parte?

Atunci cine a dat piatra la o parte?
 

Vezi clip


 

Referințe

Autorii evangheliei urmează convențiile literare standard din zilele lor parafrazând, substituind, adăugând la narațiunile lor.
La Marcu, femeile care descoperă mormântul fug, fără să spună nimănui, după ce s-a întâlnit cu un tânăr despre care le spune că Iisus va întâlni ucenicii în Galileea.
16.5. Şi, intrând în mormânt, au văzut un tânăr şezând în partea dreaptă, îmbrăcat în veşmânt alb, şi s-au spăimântat. 6. Iar el le-a zis: Nu vă înspăimântaţi! Căutaţi pe Iisus Nazarineanul, Cel răstignit? A înviat! Nu este aici. Iată locul unde L-au pus.

Matei introduce gardieni și femeilor li se spune de două ori, de către îngeri și apoi de Iisus, că se va întâlni cu ucenicii în Galileea.
28.1. După ce a trecut sâmbăta, când se lumina de ziua întâi a săptămânii (Duminică), au venit Maria Magdalena şi cealaltă Marie, ca să vadă mormântul. 2. Şi iată s-a făcut cutremur mare, că îngerul Domnului, coborând din cer şi venind, a prăvălit piatra şi şedea deasupra ei.

Luca îl schimbă pe cel „tânăr” al lui Marcu în doi, adaugă inspecția lui Petru asupra mormântului și schimbă locul în care Iisus își va întâlni discipolii din Galileea până la Ierusalim.
24.1. Iar în prima zi după sâmbătă, foarte de dimineaţă, au venit ele la mormânt, aducând miresmele pe care le pregătiseră. 2. Şi au găsit piatra răsturnată de pe mormânt. 3. Şi intrând, nu au găsit trupul Domnului Iisus.

Ioan reduce femeile doar la Maria Magdalena și îl introduce pe „ucenicul iubit” care vizitează mormântul împreună cu Petru și este primul care înțelege semnificația acestuia.
20.1. Iar în ziua întâia a săptămânii (duminica), Maria Magdalena a venit la mormânt dis-de-dimineaţă, fiind încă întuneric, şi a văzut piatra ridicată de pe mormânt.
 

Alte clipuri

 

Iisus din Nazaret (1977) online subtitrat romana
Iisus din Nazaret (1977) online subtitrat romana
Nașterea lui Iisus din Nazareth
Nașterea lui Iisus | Iisus din Nazareth

 

Botezul Domnului Ioan Botezatorul Iisus din Nazareth
Botezul Domnului Ioan Botezatorul Iisus din Nazareth
Iisus din Nazareth (1977 film) Scena Dansul Salomeei
Iisus din Nazareth (1977 film) Scena Dansul Salomeei

 

Învierea fiicei lui Iair | Iisus din Nazareth
Învierea fiicei lui Iair | Iisus din Nazareth
Arătarea lui Iisus Hristos cel Înviat discipolilor
Arătarea lui Iisus Hristos cel Înviat discipolilor